Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Zi de Zi
Anul şi data apariţiei: 28-02-2013
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Alin Zaharie
Titlul articolului: Pastel de primăvară în luna lui martie
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.zi-de-zi.ro/?p=124659


Luna martie, pe cât de frumoasă se arată acum cu venirea primăverii, pe atât de agitată, dat fiind faptul că această lună aduce din noua agitaţia specifică acestei perioade, cu averse de mitinguri şi manifestaţii pentru autonomie din partea unor conaţionali de-ai noştri. Trece mărţişorul, trece şi 8 Martie, şi vine data de 10 când la Târgu Mureş şi-au anunţat prezenţa zeci de mii de secui pentru a-şi cere autonomia teritorială. Am mai păţit-o o dată prin 90 cu luna martie şi rănile deschise atunci care azi nu sunt vindecate, dar se pare că unii nu au înţeles mare lucru nici acum după 23 de ani.  Fiecare are dreptul să trăisacă cum vrea, dar până la a tot insista în nişte chestiuni care vrem, nu vrem, cam sar peste bunul simţ, e cale lungă. Sunt multe alte probleme care  trebuie să ne dea de gândit, probleme care nu ţin de naţionalite, de români, de unguri, de secui, ‘ine cam de toată lumea, vine regionalizarea pe capul nostru, la Reghin se anunţă averse de toxicitate cu aromă de formaldehidă, poştaşii tremură pentru locurile de muncă şi multe alte aspecte care ar trebui să primeze. Pentru unii acestea nu contează şi o ţin într-una cu autonomia. Halal separatism, nu doar de legile statului român, ci şi de problemele generale care sunt reale şi care-şi fac culcuş şi prin zona noastră. Chiar are nevoie această frumoasă lună de început de primăvară de acest tam tam adus de unii care tot însistă cu geamandurile lor teritoriale? În loc să fim la modul frumos contemporani cu luna martie a anului 2013, să salutăm o premieră de teatru, un dialog Caramitru-Mălăele de excepţie la Palatul Culturii sau să ne bucurăm de aventura a doi târgumureşeni înAfrica, trebuie să fim din nou spectatori la o piesă  cu acelaşi scenariu, neînţeles de majoritate, spus pe o limbă care cu greu poate fi înţelească şi  care nu seamănă deloc cu cea a bunei înţelegeri şi a toleranţei.
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.